Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu ve Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin desteklediği; çeşitli devlet kuruluşları, Üniversiteler, meslek ve sivil toplum örgütleri, medya ve basın kuruluşlarının proje ortağı olduğu, 7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni, Haliç Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
“Fikirde Birlik” sloganıyla her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve bu yıl “ürk Kültürü ve Türk’ün dünyaya bakışı” ana temasıyla yedincisi yapılan Türk Dünyası Belgesel Film Festivaline 23 ülkeden 260 film katıldı. Ön değerlendirme sonrasında öğrenci ve profesyonel filmler kategorilerinde 3 ayrı değerlendirmenin yapıldığı festivalde jürinin belirlediği sıralamaya göre ödüller sahiplerini buldu.
Müracaat eden profesyonel ve öğrenci filmleri, Türk Dünyasının çeşitli ülkelerinden akademisyenler, meslek örgütü temsilcileri, medya kuruluşu çalışanları ve benzeri profesyonellerden oluşan ön jüri değerlendirmesinde 16 belgesel film Öğrenci Kategorisinde, 16 belgesel film de Profesyonel Kategorisinde finale kaldı. Finale kalan filmlerden profesyonel ve öğrenci kategorisi değerlendirme jürisi tarafından yapılan seçkiyle 2022 yılı Türk Dünyası’nın en iyi belgesel filmleri belirlendi. Dereceye giren filmlerin yanı sıra finale kalan filmler arasından üç filme özel ödül verilirken Türk Dünyası ve Türk Kültürü’ne hizmet bağlamında Azerbaycanlı belgesel film yönetmeni ve akademisyen Oktai Mirqasımov’a “Türk Dünyası Yaşam Boyu Onur Ödülü” takdim edildi.
Festival her yıl Türk kültürüne, sanatına ve bilimine katkı sağlayan bir kültür sanat ya da bilim insanı anısına yapılıp seçilen bir film o kişi adına onur ödülü ile ödüllendirilmektedir. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali bu yıl da Türk Dünyasının Bilge Hocası “Prof. Dr. Turan Yazgan” anısına yapıldığından bir filme de Turan Yazgan onur ödülü verildi.
- Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir’in açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında festivalin hazırlık sürecinden bahseden Menderes Demir, 7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin tamamen gönüllü olarak katkı sağlayan alanlarında uzman, geniş bir kadro tarafından büyük bir titizlikle hazırlandığını belirtti. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin ortaya çıkış sürecine değinerek bugün geldiği noktaya dair düşüncelerini de ifade eden Demir, festivalin bu yıl ki değerlendirme aşamasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Filmlerin müracaatlarından önseçici kurula Gala ve ödül törenine ve filmlerin değerlendirmesine kadar herkes büyük bir hassasiyet gösterdi. Birbirinden kıymetli 23 jüri üyemiz filmlerimizi seçti. Bugün burada büyük emeklerle ve fedakârlıklarla çekilip festivalimize gönderilen filmlere jüri üyelerimizin görüşleri doğrultusunda ödüllerini vermek üzere toplanmış bulunuyoruz. Emeği geçen, katkı sağlayan, film göndermek suretiyle destekleyen herkese ve bu özel günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli konuklara teşekkür ediyorum”.
Menderes Demir’in konuşmasından sonra ev sahibi ve proje ortağı Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu da bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Utlu’nun konuşmasının ardından Festival Ödül Töreni’ne geçildi.
Öğrenci Kategorisi Birincilik Ödülü Kırgızistan’a Gitti
Festival kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda Profesyonel ve Öğrenci filmleri kategorilerinde dereceye giren ilk üç filmin yanı sıra çeşitli filmlere de özel ödüller verildi.
Öğrenci Belgesel Filmleri kategorisinde yarışmaya Kırgızistan’dan katılan yönetmen Sayır BAKITBEKOVA’nın, “Köprü” isimli belgesel filmi birinci oldu. Aynı kategoride ikinciliği, yönetmen Semih SAGMAN’nın Afganistan’ın bir dağ mezrasında çektiği “Gulab Gul” isimli film alırken, Üçüncülük ödülünü ise Bosna Hersek’ten yarışmaya katılan yönetmen Kadir Can ARABACI’nın “Three Armies” isimli belgesel film aldı.
Festivalde ayrıca yönetmen İlayda İŞERİ’nin Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nde Gagavuz Türklerinin kültürel yaşamıyla ilgili çektiği “Çeşme (The Fountain)” isimli film “Öğrenci Belgesel Film Kategorisi Kültür Sanat Ödülü”ne,Kırgızistan’dan katılan Ayımkül TEMİRBEKKIZI’nın çektiği “Miras” isimli film de “Öğrenci Kategorisi Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü.
Profesyonel Kategorisinde Birinciliği “Her şey Dahil” Aldı
Profesyonel kategoride yönetmen Volkan ÜCE’nin “Her şey Dahil” isimli Belgesel Filmi birinci oldu. Aynı kategoride Yakutistanlı Yönetmen Sardaana BARABANOVA’nın çektiği “Savaş Çocukları” isimli film ikinci olurken, üçüncülüğü de Türkiye’den Neslihan SEMERCİ’nin yönetmenliğini yaptığı “Müzikli Bir Göç Masalı” isimli film aldı.
İlke İŞİSAG’ın çektiği “Leyla Hanım” isimli belgesel film Profesyonel Kategori Jüri Kültür Sanat Ödülü’ne layık görülürken, Kazakistanlı yönetmen Arsen BAYANOV’un “Shaman Blues” isimli filmi Türk Devlet Teşkilatları Modern İpek Yolu Turizm Kuşağı Ödülü’ne, Özbekistanlı yönetmen Shokir Kuzuboy ugli’nin “Bahtsız Ömür (Bahorsiz Umr)” isimli belgesel filmi de Prof. Dr. Turan YAZGAN Türk Dünyası Onur ödülüne layık görüldü. Ayrıca festivale Türkiye’den katılan yönetmen Uğur TATA’nın “Altay Dağları’ndan Hereke’ye İpek Halının Tarihi” isimli filmi ne de Festival Düzenleme Kurulu Özel Ödülü verildi.
- Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni programı ödüllerin takdim edilmesinden ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Festivalde ödül alan filmler ve katılan filmlerden oluşturulacak seçki, Kasım ayı sonuna kadar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çeşitli etkinliklerde gösterilecek. Ayrıca belgesel filmlerin ileriki günlerde, proje ortağı olan yayın kuruluşlarının bir kısmında Türk Dünyası Belgesel Kuşağı adıyla yayınlanması planlanıyor.